The town of Hofn, Iceland, has seen firsthand the impacts of climate change on its environment, from retreating glaciers to rising sea levels. In response, I thought that it would be relevant to propose a sustainable architectural project that will not only address the impacts of climate change, but also educate visitors and locals alike about the causes and effects of this global phenomenon.

The proposal is for an experiential climate change education center, located on the outskirts of Hofn, that would be a sustainable structure that uses natural ventilation systems to save energy on heating and cooling of the building.
 
The center will be constructed using locally-sourced materials, such as CLT, timber and volcanic stone, to minimize its carbon footprint. 

Inside, the center is a hub for education and research on climate change. Visitors will be able to explore interactive exhibits and displays, showcasing the latest scientific research on the causes and effects of climate change. They will also be able to participate in hands-on activities, such as measuring ice thickness and sea levels, to better understand the local impacts of climate change.

In addition to its educational and research functions, the center will also serve as a community space, hosting workshops, events, and public meetings focused on climate change and sustainability. Moreover, the center would also have the capability of housing 12 researches from all around the world, that come to Hofn to research the previously mentioned climate change effects further.
Rendering of the Front View
Rendering of the Front View
Rendering of the Back View
Rendering of the Back View
Rendering of the Interior
Rendering of the Interior
Rendering of the Outdoor Space
Rendering of the Outdoor Space

Top View, Axonometric

Short Section

Long Section

2nd Floor Plan

As it can be observed from the plans below and above, the black pathways that extend outside of plans are meant to represent the walkways that are capable of being occupied by the visitors of the structure. This pathway was generated by the modular structure of the building, which is later extended to the shores of the beach adjacent to the structure. The connection to the shores gives visitors in this center an opportunity to learn about the effects of climate change on Hofn first hand, considering the fact that the research has shown that that the sea level is rapidly rising in Hofn due to the melting of glaciers. 

1st Floor Plan

Diagram, representative of one of the 2 shores at the site, allowing to experience the effects of climate change firsthand.

Iterative Modeling Exercise

Through physical exploration, I was able to finalize the idea of modularity in this project. Later, with the incorporation of modularity in the structure of the center, I was able to incorporate a separate circulation system through tunnels that connect every module on the second floor, creating a cave-like space in the space created between the modules.
Final Model
Final Model

You may also like

Back to Top