Atelier Des Sons, a project that was created with an aim at giving children a space to perform. 

After multiple visits to the site, it became apparent that the location given for the project was the connecting point for the Brooklyn Public Library, NYC Health+ Hospital, and a Psychiatric Hospital. Such observation later allowed for the creation of a structure aimed at connecting all of these structures further than just in a physical aspect. 

As it can be observed from the diagrams, the tilt of all the windows aims either towards the sky or towards the ground, where the windows that are aimed upwards conceptually are points of connection with the hospital surrounding the structure, whereas those aimed downward, are aimed at inviting the passersby to come in and take a look at what is inside. 

Moreover, the performance spaces on the ground level and the 3rd Floor of the school, allows for a beautiful play that addresses every architect’s favorite question: “What is the difference between public and private space, and how far can the boundaries between the definitions be pushed?” 

Sketches & Ideas
Sketches & Ideas
Sketches & Ideas
Sketches & Ideas
Diagram, representative of the window tilt, and the intention behind them.
Diagram, representative of the window tilt, and the intention behind them.
Diagram, representative of the sustainable building practice that woukld be used for the construction of "Atelier Des Sons".
Diagram, representative of the sustainable building practice that woukld be used for the construction of "Atelier Des Sons".
Iterative sketches, representing the inspiration for the overall structure.
Iterative sketches, representing the inspiration for the overall structure.
Firt iteration of the structure juxtaposed with the site model.
Firt iteration of the structure juxtaposed with the site model.
Firt iteration of the structure juxtaposed with the site model.
Firt iteration of the structure juxtaposed with the site model.
Staircase located on the street level, that gives access to the below-ground performance space.
Staircase located on the street level, that gives access to the below-ground performance space.
Performance space on the 3rd Floor in playu with the wooden beams that create a secondary performance, a performance of Light.
Performance space on the 3rd Floor in playu with the wooden beams that create a secondary performance, a performance of Light.
The wooden beams that create the secondary performance.
The wooden beams that create the secondary performance.
1st Floor
1st Floor
3rd Floor Performance space without the wooden beams.
3rd Floor Performance space without the wooden beams.
Staircase located on the street level, that gives access to the below-ground performance space.
Staircase located on the street level, that gives access to the below-ground performance space.

Ground Floor

1st Floor

2nd Floor

Deconstructed Axonometric Drawing of the Structure

South Elevation
South Elevation
West-Facing Section
West-Facing Section
These 2 painting provided below and above were created in order to represent the inspirations that this project arose from. As it can be seen, the color palette is limited to white, golden, red, and yellow. These colors derived from traditional Japanese art style "yamato-e". Moreover, the usage of Lotus flower in the drawing reinforces the representation of the beautiful art style's inspiration on this project.

Axonometric Section of Fort Greene, Brooklyn.

Final Physical Model

You may also like

Back to Top